Altrea Logistics lanceert innovatief logistiek centrum voor chemische stoffen in Meerhout

Created with Sketch.

Altrea Logistics heeft in Meerhout de bouw van Alochem gestart, een logistiek centrum ter waarde van 25 miljoen euro. Zodra de hub volledig operationeel is, zal het direct en indirect werk bieden aan 75 mensen.

Altrea Logistics Chemical Solutions, bekend als Alochem, is begonnen met de bouw van een logistiek centrum op een 50.000 vierkante meter groot perceel nabij het Albertkanaal in Meerhout. Met deze nieuwe locatie versterkt Altrea Logistics zijn positie als dienstverlener voor producenten, importeurs en distributeurs van gevaarlijke en hoogwaardige chemische vloeistoffen en droge stoffen.

“Naast de opslag en distributie van gevaarlijke goederen bieden we nu ook diensten aan zoals herverpakken, koelen of verwarmen, afvullen, mengen en toevoegen van vloeistoffen volgens receptuur,” zegt Roel Smets, CEO van Altrea Logistics. “De vraag naar logistieke diensten groeit omdat chemische producten steeds vaker vanuit het buitenland worden geïmporteerd.” De producten worden vervolgens door Altrea Distribution aan de klanten geleverd. Alochem promoot ook de binnenvaart.

Batterijen elektrische voertuigen

De ligging aan het Albertkanaal is strategisch: centraal, maar ver genoeg van de drukke Antwerpse havenregio. “Onze nieuwe hub kan bijvoorbeeld batterijen en grondstoffen voor elektrische voertuigen ontvangen,” aldus Smets. Hiermee speelt hij in op de bouwplannen voor batterijfabrieken in Duitsland en Noord-Frankrijk. De site zal ook ruimte bieden voor de opslag van containers en tankcontainers met gevaarlijke stoffen.

Altrea Logistics, met het hoofdkantoor in Pelt, investeert meer dan 25 miljoen euro in de locatie in Meerhout. Deze investering wordt gedeeld met de investeringsmaatschappij LRM, het fonds VR4TR van Ivo Marechal en het Belgian Resilience Fund (via een achtergestelde lening). De verwachting is dat de hub in oktober 2024 operationeel zal zijn. In eerste instantie worden 35 mensen aangenomen, met een uiteindelijke capaciteit voor 75 directe en indirecte banen.

BREEAM-certificaat

Een belangrijk aspect van Altrea Logistics Chemical Solutions is de inzet op duurzaamheid. De nieuwe locatie in Meerhout zal als enige hoogdrempelige Seveso-site in België een BREEAM-certificaat van de hoogste klasse krijgen. “Dit betekent dat de site volledig klimaatneutraal zal zijn,” zegt Tom Aerts van investeringsmaatschappij LRM.

Aanvankelijk zocht Roel Smets, topman van Altrea Logistics, naar een locatie voor Alochem in de eigen provincie, maar vanwege vergunningsproblemen werd uiteindelijk voor Meerhout gekozen. “De vergunningen zijn verleend door zowel de gemeente Meerhout als de stad Geel,” zegt Nele Geudens, burgemeester van Meerhout. “Omdat de locatie op de grens van beide gemeenten ligt, waren beide partijen betrokken.”

Sevesobedrijf

“De ligging aan het Albertkanaal is niet toevallig,” vervolgt Geudens. “Het bedrijf ontvangt grondstoffen per boot, verwerkt en verpakt deze, en verstuurt ze weer per boot of via de weg. Ondanks de classificatie als Seveso-bedrijf worden alle processen strikt en nauwkeurig gecontroleerd om de veiligheid te waarborgen.”

 

 

bron: made in

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.