Bouwsector worstelt met 14.000 vacatures: Vertragingen en opdrachtafwijzingen dreigen

Created with Sketch.

Er zijn momenteel 14.000 openstaande functies in de bouwsector, wat resulteert in vertraagde of geannuleerde wervingsprocessen.

Uit een onderzoek van bouwfederatie Embuild blijkt dat één op de vijf bouwondernemingen soms geen opdrachten aanneemt, ondanks dat ze wel interesse hebben, vanwege een tekort aan personeel. Dit probleem bestaat al jaren.

Volgens Niko Demeester van Embuild zijn veel bouwbedrijven genoodzaakt hun activiteiten te verminderen omdat ze niet aan alle klantverzoeken kunnen voldoen. Hij geeft aan dat 17% van de bedrijven de bouwprojecten uitstelt en in 20% van de gevallen zelfs niet eens een offerte indient. Het accepteren van opdrachten is een uitdaging omdat de oplevering van de projecten niet kan worden gegarandeerd.

Met name bouwvakkers en werfleiders zijn sterk gevraagde profielen in de sector. De bouwsector roept de overheid op om meer te doen om mensen te stimuleren om in de bouw te gaan werken, omdat er sprake is van een imagoprobleem.

Embuild benadrukt de sterke punten van de bouwsector. Het aantal leerlingen in het voltijdse bouwonderwijs in de tweede en derde graad is tussen de schooljaren 2016-2017 en 2021-2022 met 12% gedaald. Daarom is het belangrijk om de troeven van de bouwsector meer naar voren te brengen, zoals het gevarieerde werk dat steeds meer technologisch, schoner en minder zwaar is. Bovendien behoren bouwvakkers – na die in de chemische sector – tot de bestbetaalde arbeiders en genieten ze van diverse sociale voordelen, aldus Demeester.

De bouwfederatie richt zich specifiek op jongeren en zal deze zomer aanwezig zijn op festivals zoals Suikerrock en Couleur Café om de bouwsector te promoten.

bron:vrt

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.