Circular Matters: Start-up zet maïsafval om in milieuvriendelijke tegels bij maatwerkbedrijf in Mortsel

Created with Sketch.

Circular Matters, een startende onderneming die gespecialiseerd is in duurzame activiteiten, heeft onlangs een renteloze lening ontvangen van de Provincie Antwerpen. Deze leningen worden verstrekt aan bedrijven die werkgelegenheid bieden aan kansengroepen en zich bezighouden met circulaire initiatieven.

Circular Matters werkt nauw samen met maatwerkbedrijf De Brug in Mortsel en produceert tegels die vervaardigd zijn uit maïskolvenafval.

Sinds 2017 verstrekt Trividend Provincie Antwerpen renteloze leningen aan sociale en circulaire ondernemers, waarbij bedrijven tot wel 50.000 euro kunnen ontvangen. Om in aanmerking te komen, dienen deze bedrijven werk te bieden aan mensen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt, evenals zich bezig te houden met ecologisch duurzame activiteiten. Circular Matters is nu het tiende bedrijf dat een dergelijke lening ontvangt. Het bedrijf produceert tegels door gebruik te maken van de binnenkant van maïskolven en ander biologisch afvalmateriaal, en maakt daarbij gebruik van groene energie. De tegels worden vervaardigd bij maatwerkbedrijf De Brug in Mortsel.

“Gelijke kansen op werk zijn van groot belang voor ons. Daarom ondersteunt de provincie de sociale economie-sector”, aldus Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde van de provincie. “Wat hier bijzonder is, is dat er een combinatie wordt gerealiseerd van sociale tewerkstelling en de circulaire economie.”

Volgens Pieter Dondeyne van Circular Matters zijn de tegels een milieuvriendelijk alternatief voor keramische tegels. “Voor het bakken van keramische tegels is een temperatuur van 1.500 graden Celsius en aardgas nodig. Onze tegels kunnen daarentegen gebakken worden met elektriciteit uit zonne-energie, aangezien ons dak volledig bedekt is met zonnepanelen. Bovendien maken we uitsluitend gebruik van plantaardig materiaal en milieuvriendelijke chemicaliën.” Met behulp van de lening zal Circular Matters machines aanschaffen om de tegels te produceren. Dondeyne vergelijkt dit proces met een grote croque-monsieur-machine, waarbij de tegels bij een temperatuur van 150 graden Celsius worden geperst.

De onderneming richt zich met name op horecagelegenheden en winkels als klanten. “We hebben geconstateerd dat tegels in deze sector vaak maar 5 tot 7 jaar meegaan, wat een aanzienlijk kortere levensduur is dan keramische tegels die tot wel 1.000 jaar meegaan. Dit vinden wij buitengewoon zonde.”

bron:vrt

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.