Eerste blik in het gerestaureerde kasteel van Gaasbeek: Terug in de tijd van de keizerin

Created with Sketch.

EERSTE BLIK IN HET GERESTAUREERDE KASTEEL VAN GAASBEEK: “TERUG NAAR DE TIJD VAN DE LAATSTE MARKIEZIN”

Het kasteel van Gaasbeek in Lennik zal na een lange restauratie op 1 juli zoals gepland weer open gaan voor het publiek. De werken, die in september 2020 van start zijn gegaan, zijn vlot verlopen. Radio2-reporter Margaux van de regio heeft er al een rondleiding gekregen.

HET INTERIEUR IS GRONDIG AANGEPAKT

Niet alleen de buitenkant, maar ook het interieur van het kasteel van Gaasbeek is grondig aangepakt. Alles ziet er weer uit zoals in de tijd van de laatste markiezin van het kasteel, Marie Arconati-Visconti (1840-1923). “De markiezin liet het kasteel aan het einde van de 19de eeuw helemaal restaureren volgens haar romantische ideaalbeeld van het verleden”, zegt communicatieverantwoordelijke Tess Thibaut.

OPMERKELIJKE SPREUKEN

Opmerkelijk is dat de markiezin van spreuken hield die ze op de muren liet schilderen. “Het is bijna niet te begrijpen dat die spreuken in de jaren 60 werden overschilderd met witte verf. Maar dat was toen een gangbare interpretatie van wat een museum moest zijn.”

NOG GROTENDEELS LEEG

Hoewel het kasteel op 1 juli haar poorten weer opent voor het publiek, zullen er nog geen meubels aanwezig zijn. “Die zijn naar buiten gebracht om de restauratiewerken vlot te laten verlopen. Veel collectiestukken worden op dit moment nog gerestaureerd. Die keren pas volgend jaar terug in een volledig nieuwe opstelling”, zegt Tess. “Dit jaar zal het kasteel dus wel klaar zijn, maar nog grotendeels leeg.”

bron:vrt

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.