Madhloum benadrukt samenwerking en flexibiliteit voor een inclusieve arbeidsmarkt

Created with Sketch.

Zelfa Madhloum, een Antwerpse ondernemer van Iraakse afkomst, heeft uitgebreid kennis van de arbeidsmarkt door haar rekruterings- en selectiebureau Bloom Jobs. Ze benadrukt dat werk de beste manier is om te integreren en vooruitgang te boeken in het leven. Als een van de veertig talenten in de jongste lijst van Belgium’s 40 under 40, heeft ze toegang tot de businessclub The Merode in Brussel. Madhloum heeft een sterk gevoel van rechtvaardigheid en de drang om als ondernemer een verschil te maken in de samenleving.

Madhloum begon haar bedrijf om haar broer te helpen, die hoogbegaafd is en een passie heeft voor data-analyse. Ondanks zijn talent en inspanningen om werk te vinden, kreeg hij geen enkele kans. Dit onrechtvaardige systeem motiveerde Madhloum om actie te ondernemen. Ze begon te bellen en slaagde erin haar broer een baan als data-analist te bezorgen. Dit bracht haar op het idee om andere jongeren met vergelijkbare problemen te helpen, niet alleen mensen met een migratieachtergrond, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals vrouwen die enige tijd thuis zijn gebleven om voor hun kinderen te zorgen.

Madhloum merkt op dat er veel obstakels zijn op de arbeidsmarkt. Een van de problemen is dat het verschil tussen werken en niet werken minimaal is. Mensen verliezen eigenlijk geld wanneer ze gaan werken vanwege de sociale voordelen die ze ontvangen. Ze pleit voor goedkopere kinderopvang voor werkende mensen en hogere kosten voor mensen die niet werken. Dit zou mensen motiveren om aan het werk te gaan. Ze wijst ook op het belang van taalvaardigheid voor integratie en werkgelegenheid. Het huidige integratiebeleid in België beperkt het leren van de taal tot een laag niveau, waardoor mensen zich niet volledig kunnen integreren.

Madhloum benadrukt dat het rekruteringsproces bij veel bedrijven geautomatiseerd is en dat mensen met talent die niet over de juiste competenties beschikken, vaak worden genegeerd. Mensen zonder diploma worden vaak uitgesloten. Ze gelooft in individuele begeleiding en het herkennen van de competenties van mensen. Ze begeleidt bijvoorbeeld huisvrouwen naar banen zoals poetshulp en de detailhandel, en ziet die eerste baan als een springplank naar verdere vooruitgang.

Als ondernemer en zelfstandige moeder waardeert Madhloum de trots en vrijheid die werken met zich meebrengt. Ze komt uit een ondernemersgezin en ziet veel nieuwkomers die ook zelfstandig ondernemen in België. Ze merkt echter op dat België niet erg aantrekkelijk is voor ondernemers vanwege hoge kosten en beperkte mogelijkheden om lonen te verhogen.
Madhloum uit ook kritiek op de sociale partners en vakbonden, die volgens haar soms te veel nadruk leggen op behoud van bestaande privileges en weerstand tonen tegen veranderingen die nodig zijn om de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Ze pleit voor meer flexibiliteit en samenwerking tussen werkgevers, werknemers en de overheid om de obstakels op de arbeidsmarkt aan te pakken en gelijke kansen voor iedereen te bevorderen.

Daarnaast ziet Madhloum ook een rol weggelegd voor bedrijven zelf. Ze moedigt werkgevers aan om diversiteit en inclusie serieus te nemen en bewust te streven naar een divers personeelsbestand. Dit betekent niet alleen het aannemen van mensen met verschillende achtergronden, maar ook het creëren van een inclusieve werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

Madhloum gelooft sterk in het potentieel van individuen en het belang van gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Ze blijft zich inzetten om mensen te begeleiden, talent te herkennen en hen te helpen bij het vinden van passende werkgelegenheid. Haar missie is om een positieve verandering teweeg te brengen in de samenleving door middel van ondernemerschap en inclusieve werkpraktijken.

bron:Trends

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.