Belgische Staatssecretaris streeft naar transparantie in bankproducten om concurrentie aan te wakkeren

Created with Sketch.

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming, Alexia Bertrand (Open VLD), heeft het voornemen om een protocol te implementeren met Belgische banken waarin zij zich verplichten om meer openheid te bieden over hun productaanbod. 

In een interview met “De ochtend” op Radio 1 verklaarde ze dat ze onder andere wil dat banken op de rekeningafschriften hun klanten op de hoogte stellen van de verworven rente en mogelijk interessantere producten. Op deze manier hoopt ze de concurrentie tussen de banken te bevorderen.

Hoewel alle grootbanken in België al een renteverhoging hebben doorgevoerd of aangekondigd, blijft de rente op spaarrekeningen in het land zeer laag. Om de concurrentie tussen de banken te stimuleren, zoekt de federale regering naar oplossingen. Een wettelijke verplichting om de rente verder te verhogen is echter problematisch, gezien de waarschuwingen van zowel de nationale bank als de Europese Centrale Bank voor mogelijke gevolgen voor de stabiliteit van het Belgische financiële systeem.

Als reactie op de uitdagingen in de bankensector, nemen individuele ministers initiatieven vanuit hun beleidsdomein. Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), introduceerde onlangs een staatsbon met een rendement op één jaar om de concurrentie met de spaarboekjes van banken aan te gaan.

Om de druk op de banken te vergroten, lanceert staatssecretaris Alexia Bertrand nu haar eigen voorstel voor verplichte transparantie. Ze streeft naar de ondertekening van een protocol waarin banken zich ertoe verbinden consumenten meer informatie te verstrekken. Concreet wil Bertrand dat banken elke 3 maanden, via een afschrift of een bericht in de applicatie, aan hun klanten meedelen hoeveel basisrente en getrouwheidspremie ze hebben verworven, zowel in percentage als in euro’s. Dit voorstel is bedoeld om consumenten beter te informeren en hen in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen over hun financiële producten.

 

bron: vrt

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.