EURONAV levert schip voor reddingsoperatie FSO Safer in Yemen

Created with Sketch.

 

Euronav NV een toonaangevende wereldwijde exploitant van olietankers, heeft aangekondigd dat het de Verenigde Naties zal bijstaan bij een bergingsoperatie voor de FSO Safer. Het bedrijf heeft een overeenkomst ondertekend voor de verkoop van een VLCC (Very Large Crude Carrier) in het kader van deze operatie. De FSO Safer ligt momenteel voor anker voor de kust van Yemen en vormt een reëel gevaar voor het milieu als gevolg van langdurige verwaarlozing en gebrek aan onderhoud.

Euronav zal een geschikt schip leveren dat zal worden aangepast en onderhouden voordat het naar de FSO Safer vaart, die zich op ongeveer 8 km van het schiereiland Ras Isa in Jemen bevindt. Het schip zal de FSO Safer vervangen en daar voor anker blijven gedurende de bergingsoperatie, die enkele maanden zal duren. Euronav zal de VN helpen met de exploitatie van het schip, inclusief het overpompen van de olie. Het bedrijf is vastbesloten om zijn expertise en middelen in te zetten om een mogelijke milieuramp te voorkomen.

Het beschadigde schip, de FSO Safer (1976 – 406.639 dwt), is een van de grootste schepen ooit gebouwd en ligt al meer dan dertig jaar voor de kust van Yemen. Sinds 2015 is het echter verlaten en zonder stroom of onderhoud achtergelaten. Het schip vormt een aanzienlijk risico voor het milieu als het breekt of ontploft.

De Verenigde Naties hebben een gecoördineerd plan opgesteld voor de berging en het beheer van de FSO Safer, evenals de veilige behandeling van de opgeslagen ruwe olie. Hugo De Stoop, CEO van Euronav, zegt dat het bedrijf trots is dat het de VN kan bijstaan in deze delicate en gevoelige operatie. Hij benadrukt dat deze kritieke operatie specifieke ondersteuning vereist van Euronav gedurende ten minste negen maanden en dat het bedrijf hiermee zijn bredere geloofwaardigheid op het gebied van duurzaamheid en milieu weerspiegelt. “De oceaan is onze omgeving, en die moeten we beschermen,” aldus De Stoop.

Deze operatie toont aan dat bedrijven zoals Euronav hun verantwoordelijkheid nemen om het milieu te beschermen en deel te nemen aan belangrijke maatschappelijke initiatieven. Het is een stap in de goede richting voor een duurzamere toekomst.

bron:vrt

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.