Paradise City Festival: Op weg naar een Duurzame Festivalrevolutie

Created with Sketch.

Op 30 juni gaat het driedaagse Paradise City Festival van start in Perk, Vlaams-Brabant. Deze achtste editie streeft ernaar nog duurzamer te zijn dan de vorige, met meer dan 130 verschillende maatregelen. Het festival heeft als doel om tegen 2025 volledig te draaien op hernieuwbare energie.

Paradise City Festival positioneert zich al sinds de eerste editie in 2015 als een groen evenement voor elektronische muziek. Elk jaar worden de energie-, afval- en watergegevens nauwkeurig bijgehouden en geëvalueerd.

“Volgens A Greener Festival, een non-profitorganisatie die evenementen over de hele wereld beoordeelt, zijn we al het duurzaamste muziekfestival van België en behoren we tot de groenste ter wereld,” aldus organisator Gilles De Decker. “Toch blijven we elk jaar nieuwe initiatieven lanceren om het nog beter te doen.”

Mobiliteit is een belangrijk aandachtspunt voor het festival, aangezien het vervoer van bezoekers en leveranciers 90% van de CO2-uitstoot van het evenement vertegenwoordigt. Daarom zet de organisatie volop in op alternatieven voor de auto. Vorig jaar introduceerden ze nachttreinen voor festivalgangers naar Brussel, Mechelen en Antwerpen. Dit jaar wordt deze service uitgebreid met Leuven en Hasselt. Overdag worden er feesttreinen ingezet tussen Antwerpen en Vilvoorde, met een stopplaats in Mechelen. Daarnaast rijdt er een gratis elektrische pendelbus van Brussels Airport naar het festivalterrein.

Om ook kleine bestemmingen te bedienen, zal het busplan voor de editie van 2023 worden uitgebreid met extra pendelbuslijnen van en naar Waterloo, Halle en Bonheiden. Er zal ook een ruime fietsenstalling worden voorzien, waarbij zelfs de bandenspanning van fietsen gratis wordt gecontroleerd.

Om het gebruik van auto’s te ontmoedigen, hanteert het festival relatief hoge parkeertarieven. Daarnaast blijft het Belgische dj’s in de line-up promoten, waarbij bijna de helft van de artiesten uit eigen land afkomstig is, om internationale reizen te beperken. Het artiestenvervoer op het festivalterrein wordt verzorgd door elektrische wagens die beschikbaar worden gesteld door Audi.

Het Paradise City Festival heeft ook een uitgebreid Green Power Plan. In samenwerking met Eneco, een energieleverancier die al sinds 2007 sterk inzet op duurzaamheid, zal het festival het aandeel van zonne-energie in het energieverbruik verhogen van 20% naar 50%. Eneco zal meer dan 90 extra zonnepanelen en drie batterijcontainers installeren, waardoor de totale oppervlakte aan zonnepanelen stijgt tot 435 vierkante meter. Deze zullen enkele podia en bars rechtstreeks van stroom voorzien. Bovendien zal de opbouw van het festival volledig op duurzame energie draaien.

Naast duurzaamheid richt de organisatie zich ook op het beschermen van het lokale ecosysteem en de biodiversiteit van het festivalterrein. Er wordt gebruik gemaakt van een uitgebreid drainageplan en afvalwaterfilters. Het afvalwater wordt ter plaatse gefilterd en gezuiverd voor kampeerdouches. Sinds dit jaar worden uitsluitend compost- en vacuümtoiletten gebruikt om zowel het waterverbruik als het afvalwater te verminderen.

In samenwerking met Ecofest streeft de organisatie naar een ambitieus afvalbeheerplan, waardoor de hoeveelheid afval per bezoeker al is verminderd van 0,92 kilogram in 2021 naar 0,74 kilogram in 2022. Het festival introduceerde herbruikbare Kiobox-borden en recyclet zoveel mogelijk materialen, inclusief podiumelementen.

Paradise City Festival composteert vanaf dit jaar zelf het voedselafval op het terrein en zal een nieuw tapsysteem testen om verpakkingen te vermijden in samenwerking met Coca-Cola. Daarnaast worden flessendoppen verzameld in samenwerking met het brillen- en horlogemerk Komono, die zullen worden gebruikt voor het ontwerp van een exclusieve collectie.

Het voedingsaanbod op het festival is 100% vegetarisch. Het ontbijt is inbegrepen in het campingticket en bestaat uit seizoensgebonden en lokale producten, mede dankzij partners zoals BelOrta. Om ervoor te zorgen dat kampeerders hun plek schoon achterlaten, wordt bij aankomst een waarborg van 10 euro gevraagd die ze terugkrijgen bij het inleveren van hun afval bij het recyclagepark.

Met het ondertekenen van het Green Charter garanderen voedselleveranciers het exclusieve gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. Het festival controleert ook de ecologische impact van elk gerecht en geeft bezoekers de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van elk gerecht te bekijken.

Paradise City Festival heeft al enkele edities geen vlees meer geserveerd en vanaf dit jaar wordt er ook geen vis meer aangeboden, waardoor het voedingsaanbod volledig vegetarisch is. Het festival streeft ernaar een voorloper te zijn in de Belgische festivalwereld en tegen 2025 het eerste festival in België te worden dat volledig op hernieuwbare energie draait.

 

bron:trends

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.