Praktijkervaring bij Smet Group versterkt technische opleidingen: “Wat je leert, blijft beter hangen

Created with Sketch.

 

Er is een groot tekort aan technische professionals in onze regio, en daarom slaan scholen en bedrijven alarm. Om meer aandacht te vestigen op de opleiding Preventief Onderhoud, hebben leerlingen van Sint Jozef Geel hun vaardigheden gedemonstreerd bij Smet Group in Dessel.

Het persmoment om de opleiding Preventief Onderhoud te promoten vond plaats bij Smet Group in Dessel. “Wij zijn blij met de samenwerking met technische scholen, omdat we hier voornamelijk met technische profielen werken,” zegt CEO Wim Smet. “Wie technisch uitdagend werk zoekt, komt hierheen, en wij investeren ook intensief in opleidingen. Er wordt nergens meer technische opleiding gegeven dan hier, wat ook door de vakbonden is bevestigd.”

“Ons atelier, waar ongeveer 80 mensen werken, is een paradijs voor technisch geschoolde mensen. Onze werknemers werken hier met pomptechnieken, machinetechnieken, motoren, hydraulica, elektriciteit en meet- en regeltechnieken. Deze diverse domeinen maken Smet ook interessant voor stages. Er was een perfecte match tussen het leerplan van Preventief Onderhoud van Sint Jozef en ons ‘pompenkot’. Natuurlijk stellen wij dan graag onze deuren open voor deze leerlingen. Wat je in de praktijk leert, blijft immers beter hangen.”

CEO Wim Smet bezoekt het ‘pompenkot’ om de leerlingen aan het werk te zien. FOTO: AF
Ook bij Sint Jozef Geel maakt men zich zorgen. “Ook in onze opleidingen merken we een groot tekort aan leerlingen met een technische interesse,” zegt Wannes Hendrickx. “In het zesde jaar Preventief Onderhoud hebben we zes leerlingen, en in het zevende jaar zeven. In het vijfde jaar daarentegen is niemand ingeschreven. Dit probleem zal zich de komende jaren doorzetten naar het zesde en zevende jaar, waardoor er uiteindelijk binnen twee jaar niemand zal afstuderen.”

Praktijkgericht leren

De opleiding Preventief Onderhoud is zeer praktijkgericht. “Twee keer per jaar hebben de leerlingen drie weken stage, en we gaan regelmatig op bedrijfsbezoek of naar een beurs. Zo kunnen de leerlingen en ikzelf de nieuwste technieken en tools zien. Als school kunnen we namelijk niet de nieuwste machines aanschaffen.”

De afgelopen dagen begeleidde Wannes Hendrickx zijn leerlingen bij Smet in Dessel. “Op de werkvloer krijgen de leerlingen een realistisch beeld van de job en de werkomgeving. Bij Smet werkten we vier dagen op de pompenafdeling. De leerlingen demonteerden enkele droogzuigpompen voor onderhoud en monteerden ze daarna weer.”

Wil jij ook een keer op televisie met jouw bedrijf? Neem contact op met de redactie!

bron:made-in

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.