Schelle’s Indic/Incosa: Van Bescheiden KMO tot Ruimtevaartinnovator met SpaceX

Created with Sketch.

Luc Claes, de zaakvoerder van Indic/Incosa Solutions gevestigd in Schelle, heeft een reden tot trots: zijn bedrijf levert cruciale systemen voor de kranen die de raketten van SpaceX assembleren, het baanbrekende ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Hoewel een persoonlijke ontmoeting met Musk nog niet heeft plaatsgevonden, heeft Indic/Incosa Solutions een tastbare bijdrage geleverd aan de ruimtevaartactiviteiten van SpaceX.

Achter de bescheiden gevel van dit familiebedrijf schuilt een indrukwekkende hoeveelheid kennis en technologie. Het bedrijf heeft zich niet alleen gevestigd als een gespecialiseerde leverancier van bedienings- en beveiligingssystemen voor rolbruggen en kranen in de industriële sector, maar heeft ook de aandacht getrokken van grote spelers zoals SpaceX, NASA en andere internationale markten.

De reis van Indic/Incosa begon eigenlijk 35 jaar geleden als een onderafdeling van EIA in Aartselaar, met een focus op het verdelen van radiobesturingen van het Spaanse Ikusi. In 2003 werd een kans tot overname aangegrepen, waardoor Indic als zelfstandige entiteit verderging. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich niet alleen gericht op bedieningssystemen maar ook op beveiligingsaspecten, met de ontwikkeling van een volledig beveiligingssysteem met lasers en sensoren, wat leidde tot de oprichting van Incosa Solutions in 2009.

De uitbreiding naar de Canadese/Amerikaanse markt in 2015 was een strategische zet. Deze markt hanteert een andere benadering ten opzichte van veiligheid op de werkvloer, wat een interessante niche vormde voor Indic/Incosa vanwege de verschillende regelgeving en benaderingen ten opzichte van Europa.

De successen zijn sindsdien gevolgd: erkenning van de ‘Belgian Company of the Year’-award voor Incosa Canada, samenwerkingen met NASA en SpaceX, en de recente stappen om via Danfoss, dat het Spaanse Ikusi overnam, ook de Duitse markt te betreden.

Het bedrijf is gegroeid van slechts vier medewerkers naar een team van 25 mensen. Een van de sterke punten blijft de interne productie van de besturingssystemen, waarbij de focus ligt op inkoop van onderdelen en assemblage in eigen huis. Bovendien heeft Indic/Incosa geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling door een R&D-specialist aan te nemen, waardoor ze voortdurend in staat zijn om technologische ontwikkelingen bij te houden.

Het leveren van uitstekende service na verkoop, inclusief herstellingen en onderhoud, is een integraal onderdeel van hun bedrijfsmodel. Daarnaast is de betrokkenheid van de volgende generatie, met de zoon die al actief is in het bedrijf, een geruststelling voor de continuïteit en de toekomst van Indic/Incosa Solutions. Het pad voor dit bedrijf lijkt dus vol veelbelovende mogelijkheden te liggen.

 

 

bron:made in

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.