Vandersanden krijgt groen licht voor CO₂-negatieve stenen en fabrieksuitbreiding in Lanklaar

Created with Sketch.

Steenfabrikant Vandersanden krijgt groen licht voor uitbreiding in Lanklaar

De deputatie heeft een vergunning verleend aan steenfabrikant Vandersanden om de site in Lanklaar (Dilsen-Stokkem) verder uit te breiden. De uitbreiding omvat onder andere de bouw van een nieuwe hal met een drooginstallatie voor de baanbrekende carbonatatiestenen die Vandersanden binnenkort op de markt wil brengen. Deze innovatieve gevelstenen zijn CO₂-negatief.

Met de vergunning op zak kan Vandersanden nu volop aan de slag met de verdere ontwikkeling van de site in Lanklaar. Naast de uitbreiding van de productiehal zal er ook een nieuwe hal worden gebouwd, specifiek voor de drooginstallatie van de carbonatatiestenen die gepland staat voor lancering in 2024.

Raf Jansen, operationeel directeur van Vandersanden, legt uit: “De carbonatatiestenen maken gebruik van restproducten uit diverse industrieën, waaronder de staalindustrie, in combinatie met natuurlijke mineralen zoals zand. In tegenstelling tot traditionele bakstenen vereist het productieproces van deze stenen geen extra energietoevoer voor het bakken. Dankzij een chemisch proces nemen de stenen CO₂ op, waardoor ze uitharden en geschikt zijn voor gebruik in de bouw.”

Vandersanden streeft ernaar om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te werken en heeft al geïnvesteerd in duurzame energieopwekking door middel van een eigen windturbine.

Gedeputeerde Inge Moors (CD&V) beschouwt Vandersanden als een vooraanstaand bedrijf in de regio dat voorop loopt op het gebied van innovatieve producten. Ze merkt op: “Met deze nieuwe fabriek kan Vandersanden zijn positie versterken en combineert het bedrijf innovatiekracht met duurzaamheid. Het dient als voorbeeld voor de verdere evolutie van onze maakindustrie in de komende jaren.”

 

bron:vrt

Reacties: 1

  1. Pirre Wuytack schreef:

    Het heeft “bloed, zweet, en veel moeite gekost” om de vergunning te krijgen.
    Vorig jaar was er de weigering omwille van aanwezige “heide-plantjes en gaspeldoornstruwelen” ( gelukkig heeft Jasper Goffin toen de compensatie en heraanplanting kunnen regelen )
    Dit jaar was er het “natuurbeschermings-decreet” ( Lanklaar veroorzaakt 0,5 tot 1% van de stikstofdepositie in omliggende natuurgebieden ) waardoor de PVOC -administratie een NEGATIEF advies gas
    Gelukkig heeft député Inge Moors dit “overruled”: eindelijk een politica die gezond verstand stelt boven overregulering !

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.