Digitaal Samenspel: Telenet en YES.be leiden scholen naar een nieuw tijdperk van onderwijs

Created with Sketch.

Telecomoperator Telenet en onderwijs-ICT-specialist YES.be kondigen een strategische samenwerking aan om scholen te begeleiden bij de digitalisering van hun onderwijs, met een speciale focus op inclusiviteit, waarbij ook kwetsbare leerlingen worden betrokken.

Telenet, die al bijna tien jaar breedbandinternet levert aan het merendeel van de Vlaamse scholen, gaat nu een stap verder door samen te werken met YES. Het resultaat is een allesomvattend aanbod voor scholen, bestaande uit niet alleen een internetaansluiting, maar ook een wifi-netwerk, laptops, software, beveiliging en technische ondersteuning op alle onderwijsniveaus, van basisonderwijs tot hoger onderwijs. Bovendien krijgen afgeschreven maar nog functionerende laptops een tweede leven dankzij een samenwerking met de vzw ‘Ondernemers voor een Warm België,’ waar ze worden hergebruikt bij kwetsbare gezinnen.

De Digitale Uitdaging in Scholen: Een Nieuw Hoofdstuk Begint

Belgische scholen staan voor een cruciale uitdaging: digitale middelen en toepassingen een centrale rol geven in het onderwijs. Internationale vergelijkingen benadrukken de achterstand van het Vlaamse onderwijs op dit gebied, een kwestie die tijdens de coronacrisis extra scherp naar voren kwam. In reactie hierop heeft de Vlaamse Regering aangekondigd de komende twee jaar 375 miljoen euro te investeren in de digitalisering van het onderwijs. In lijn met deze ambitie bieden Telenet en YES gezamenlijk een uitgebreid pakket aan, waarmee scholen, leerkrachten en leerlingen de digitale sprong in de komende jaren met vertrouwen kunnen maken.

Een Decennium van Connectiviteit

Al bijna tien jaar hebben negen op de tien Vlaamse basis- en middelbare scholen toegang tot breedbandinternet via Telenet. EuroSys, het bedrijf achter YES.be, ondersteunt scholen al meer dan tien jaar bij hun ICT-uitdagingen. De nieuwe samenwerking tussen Telenet en YES resulteert in een uitgebreid ICT-aanbod voor scholen, waarbij alles op één plek te vinden is: van een veilige internetaansluiting en netwerk tot laptops, software en uitgebreide garanties, inclusief 24/7 ondersteuning.

Inzicht in de Digitale Noden

“Door in de afgelopen jaren internettoegang aan de meerderheid van de Vlaamse scholen aan te bieden, hebben we een diepgaand inzicht verkregen in de pijnpunten en behoeften van het onderwijs op het gebied van digitalisering,” aldus Martine Tempels, managing director bij Telenet Business. “Met dit partnerschap met YES.be ondersteunen wij leerkrachten, scholieren, studenten en ICT-coördinatoren bij het maken van de digitale sprong, altijd in lijn met het pedagogisch traject van de school.”

De YES-academie: Kennis en Ondersteuning

Met de YES-academie krijgen leerkrachten en leerlingen ondersteuning en opleidingen via een online kenniscentrum en -platform. Ook ouders die behoefte hebben aan ondersteuning, kunnen terecht op dit platform. Mark Aerts, CEO van YES.be, benadrukt het bredere perspectief van digitalisering: “Digitaal worden, houdt veel meer in dan alleen maar laptops ter beschikking stellen. We merken ook dat scholen veel vragen hebben over de Digisprong van de Vlaamse Regering en inzien dat er veel extra werk op hen af kan komen. Door een volledig aanbod ter beschikking te stellen, ontzorgen we en ondersteunen we scholen bij het digitaliseren van hun onderwijs, het doel van de Digisprong.”

Een Tweede Leven voor Laptops

Laptops die aan het einde van hun gebruiksduur worden afgeschreven, worden geschonken aan ‘Ondernemers voor een Warm België.’ Deze vzw zorgt ervoor dat de laptops volledig worden gerevitaliseerd voor hergebruik. Ze worden leeggemaakt, gecontroleerd, voorzien van nieuwe muizen en up-to-date software. De toestellen krijgen zo een tweede leven en worden bezorgd aan kwetsbare gezinnen, een initiatief dat bijdraagt aan duurzaamheid en sociale inclusie.

 
Bron: made-in

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.